Doe de SEO quickscan Skip to main content

SEO tools, misschien ben je er al bekend mee, misschien nog niet. We vertellen je in dit artikel over SEO powersuite, onze favoriete SEO tool. Onderwerpen die we zullen bespreken zijn de onderdelen van de suite, wat je er allemaal mee kunt en natuurlijk ons eigen oordeel over SEO Powersuite

Wat is SEO Powersuite?

SEO Powersuite is een totaaloplossing met software waarmee je data verzameld, met deze data kan je gericht aan de slag om jouw website te verbeteren. Het is géén tool waarmee je jouw SEO heel makkelijk regelt, snel links krijgt of ‘meteen bovenaan in Google’ komt. Het kan dus bijdragen aan beter linkbuilding.

Het is een pakket dat ontwikkelt is door het gelijknamige Amerikaanse bedrijf in 2004. Dit software pakket is in de ruim 12 jaar dat het nu bestaat flink door ontwikkeld en hierdoor misschien wel de allerbeste SEO software geworden.

Bekijk de Engelstalige website van het bedrijf

SEO Powersuite’s onderdelen

SEO Powersuite kent vier onderdelen, dit zijn allen eigen programma’s. Dit kan je een beetje vergelijken met Microsoft Office, daar vallen o.a. Word, Excel en Powerpoint onder. Binnen SEO Powersuite vallen:

 • Rank Tracker
 • Link Assistant
 • SEO Spyglass
 • Website Auditor

Wil jij jouw SEO uitbesteden aan een echte expert? Dit kan ieder vlak van SEO zijn, technische SEO, linkbuilding, webdesign, noem maar op. Op onze SEO pagina vind je alle informatie over zoekmachine optimalisatie.

Rank Tracker

De naam zegt het eigenlijk al, het is een programma om de ranks te checken in Google en andere zoekmachines. In dit programma geef je heel eenvoudig je eigen zoektermen in en dit programma geeft aan op welke posities je staat.

Het begint met het verifiëren van je website, zo moet je Rank Tracker verbinden aan je Google Analytics account en aan je Google Search Console account. Als je dit gedaan hebt vraagt het programma welke zoektermen je wilt laten controleren, je kan er hier één opgeven, of duizenden. Later extra woorden toevoegen kan erg makkelijk, evenals woorden verwijderen of notities toevoegen.

Als voorbeeld hebben we Bol.com even genomen. Zoals te zien geef je eenvoudig je domein naam op, vervolgens vraagt het programma of je in wil loggen in Google Analytics en Search Console. Ook het volume aan zoekopdrachten voor een term houdt het programma bij, dus het wordt je allemaal erg makkelijk gemaakt.

Link Assistant

Link Assistant is een tool waarmee je al jouw links kunt bijhouden en nieuwe links kunt vinden. Ook hier wordt het weer makkelijk gemaakt om je website toe te voegen. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kan je aan de slag. Link Assistant biedt je de volgende opties om nieuwe links te vinden, namelijk:

 • Gast artikelen
 • Reviews
 • Commenting
 • Giveaways
 • Forums
 • Linkpagina’s
 • Link-aanmeld-formulieren
 • Directories
 • Blogs over jouw onderwerp
 • Backlinks van concurrenten
 • Jouw eigen backlinks
 • Aangepast zoeken

Het meest gebruikt en doorgaans ons beginpunt is het checken van backlinks van concurrenten. Als het goed is weet je al welke backlinks je zelf hebt, vervolgens is het verstandig om te gaan kijken welke backlinks jouw concurrenten hebben naar hun website. Dit check je snel per website, je kunt er zelfs bijschrijven om welke concurrent het gaat, zo houdt je altijd overzicht. Heb je de eerste concurrent gecheckt? Beoordeel dan zelf welke backlinks interessant zijn en welke niet zo, verwijder alle backlinks waar je niets mee wilt doen. Nu kan je de volgende concurrent checken, zo kom je op een totaaloverzicht met kwalitatieve linkmogelijkheden die verschillende concurrenten ook hebben.

Er zitten ook andere functionaliteiten tussen waar wij zelf niet zo’n fan van zijn, zoals reviews, commenting, forums en link-aanmeld-formulieren. Dit zijn voornamelijk oude manieren om backlinks te krijgen, en dit komt vaak neer op ouderwetse spam. We raden je dus aan om van deze onderdelen af te blijven. Als je wilt kan je ze wel checken, want wellicht zit er tóch één hele interessante website tussen waar je een sterke link kunt krijgen. Maar onthoud hierbij goed dat een echte expertise van groot belang is, want Link Assistant gaat je dit werk niet geheel uit handen nemen.

Een andere handige functionaliteit van Link Assistant is dat het, zodra je meerdere websites achterhaald hebt met de ‘scrape’ functie, het direct zoveel mogelijk email adressen probeert te achterhalen van deze website. Heb je eenmaal heel wat websites met email adressen? Dan kan je ze eenvoudig allen direct mailen vanuit dit programma.

SEO Spyglass

SEO Spyglass is een programma waarmee je eenvoudig een totaal overzicht krijgt van het backlinkprofiel van een website. Dit kan van je eigen website zijn, maar ook van dat van je concurrenten. Met dit programma kan je makkelijk zien welke anchors andere websites hebben op hun inkomende links, dit is belangrijk om te achterhalen wat hun strategie is omtrent SEO en linkbuilding.

Het grote verschil tussen Link Assistant en SEO Spyglass is dat je met Link Assistant bezig bent met nieuwe backlinks, met SEO Spyglass kijk je naar het bestaande profiel. Hieronder zie je het overzicht van onze eigen website:

We moeten er wel even bij zeggen dat we hier niet geheel tevreden over zijn, want zoveel links van zo weinig verschillende domeinen is niet hoe we het optimaal willen zien. De verhouding is hier nogal scheef, maar dit nemen we voor onze eigen website maar even voor lief ?

Een ander handige functie van deze tool is dat je precies kunt zien in welke periode je flink aan links hebt vergaard, je krijgt namelijk een grafiek te zien met de voortgang van het backlinkprofiel.

Website Auditor

We moeten eerlijk zeggen, dit programma gebruiken we niet zoveel. We weten ook van anderen, SEO’ers en online ondernemers, dat deze tool niet altijd optimaal wordt ingezet. Maar dat is geen probleem, want je hebt er toch zeker wat aan.

Met Website Auditor kan je namelijk eenvoudig een uitdraai maken van je website, dit programma geeft dan aan per pagina hoe je on-page verbeteringen kan maken. Dit is tekstueel, in afbeeldingen, snelheid, mobiele pagina en meer. Hiernaast zie je een lijstje met punten die Website Auditor onder meer aangeeft om te verbeteren.

Enterprise of professional account

Je hebt twee verschillende keuzes zodra je het pakket wil afnemen, namelijk:

Professional: dit pakket is voor iemand die alleen te werk gaat. Denk aan een freelance SEO’er of iemand die het gaat gebruiken voor zijn of haar eigen bedrijf. Met dit account kan je er met slechts één persoon tegelijkertijd in inloggen en het is niet mogelijk om hele uitdraaien te maken van websites.

Koop hier het volledige Professional pakket

Enterprise: dit pakket is bedoelt voor hele bureaus en teams. Je kan met dit pakket met meerdere mensen tegelijkertijd inloggen en je kan praktische uitdraaien maken voor klanten. Dit is handig als je bijvoorbeeld een rapportage wil doen naar je klanten toe, dan bespaar je jezelf de tijd om dit handmatig in elkaar te moeten zetten.

Koop hier het volledige Enterprise pakket!

Welk pakket zouden wij je dan aanraden? Wat ons betreft hangt dit volledig af van het feit met hoeveel mensen je het wilt gebruiken. Alleen? Dan voldoet Professional. Met meerdere? Dan heb je gewoon Enterprise nodig.

Vragen en zaken over SEO Powersuite

1: kan ik SEO Powersuite op mijn Windows PC installeren?

Ja, dat is erg makkelijk en snel te regelen. Op de website van de aanbieder wordt duidelijk uitgelegd hoe je het programma installeert op een Windows pc, voor iedere versie.

2: kan ik SEO powersuite op mijn Mac installeren?

Natuurlijk, ook voor Mac OS gebruikers is het makkelijk om het programma te installeren. De software is te downloaden op de website van SEO powersuite, daar is ook de gratis proefversie te downloaden. Als je te spreken bent over het pakket kan je vervolgens overgaan tot het aanschaffen van de licentie, die krijg je per mail toegestuurd. In de programma’s voeg je licentie code even toe en je kan al direct aan de slag, zonder beperkingen.

3: krijg ik er support bij?

Ja, zolang je het gebruikt. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras, dat is dat je na 1 jaar een contractje af dient te sluiten om de updates voor nieuwe algoritmes te ontvangen. De kosten hiervoor zijn gelukkig wel beperkt, als je dit voor 2 jaar afneemt betaal je ongeveer 10 euro per maand.

4: is SEO Powersuite genoeg om mijn website(s) op 1 te laten ranken?

Nee, dat is het niet. SEO Powersuite is een software pakket dat je enorm praktische handvaten bied om echt stappen te maken op SEO gebied. Maar het is niet zo dat je met dit pakket makkelijk alles kunt regelen en je verder niets meer hoeft te doen. Sterker nog, zonder echte kennis van SEO zal je er maar weinig aan hebben.

5: is SEO powersuite het geld waard?

Een terechte vraag, de software is namelijk vrij prijzig. Maar het programma is de investering dubbel en dwars waard. Het wordt vooral gebruikt door 1: SEO experts en 2: website beheerders. Voor de eerste groep is een zoekmachine optimalisatie software programma tegenwoordig bijna niet meer weg te denken, we hebben het allemaal nodig. Powersuite biedt alles wat je nodig hebt; techniek, on-page en off-page SEO. Voor de tweede groep is het pakket het geld zeker waard, je hebt buiten dit pakket eigenlijk niets anders meer nodig. Je kunt dus vooruit nadat je dit pakket één keer gekocht hebt.

Hoeveel kost het pakket?

Het pakket is verkrijgbaar in twee variaties, voor de professional en enterprise. Het voornaamste onderscheid tussen de twee licenties is dat je met de Pro versie geen pdf’s en dergelijke kunt downloaden of verzenden vanuit het pakket, waar dit met de enterprise versie wel kan. Hieronder vind je een tabel met alle verschillen eenvoudig toegelicht.

De kosten voor een professional licentie bedragen €499, een enterprise licentie kost €1199. Houdt er rekening mee dat dit eenmalige kosten zijn, je betaald dus niet zoals bij veel andere pakketten een vast maandelijks bedrag. Een maal aanschaffen en je bent volledig verlost van jouw zorgen voor de beste SEO software!

Onze mening over SEO Powersuite

Wij gebruiken SEO Powersuite al langer dan een jaar en we zijn er zeer tevreden over. We gebruiken het pakket voor zowel onze eigen websites als voor onze klanten. We maken het meeste gebruik van Rank Tracker, want dit programma maakt het gewoon erg makkelijk om alle posities snel te checken. Dit bespaart je vele uren, dus een dergelijk programma is onmisbaar.

Ook voor lokale SEO is het programma erg handig, sinds de laatste update checkt het programma ook de posities in de local pack (met drie bedrijven). Dit maakt het ook makkelijk om de tools in te zetten voor lokale SEO. Zo gebruiken we de tool veel voor lokale werkzaamheden als SEO Eindhoven, SEO Nijmegen en SEO Den Bosch.

Ons eind oordeel? Een dikke 8 uit 10. We raden het iedere professional van harte aan om er gebruik van te maken.

SEO Powersuite reviews en ervaringen

Onlangs hebben we enkele tests gedraaid met SEO Powersuite, omdat niet alle data zomaar vrij te geven is zijn sommige websites geanonimiseerd.

Test met Van Dongen Online (ja, deze website zelf): sinds we begonnen zijn met het gebruiken van SEO Powersuite om de rankings en posities bij te houden is onze website in het algeheel meer dan 100 posities gestegen. Dit hebben we gedaan met specifieke on-page verbeteringen en link building. Qua techniek wisten (en weten) we al wat er goed zit en wat niet, deze zaken worden aangepakt zodra we daar tijd voor hebben. We hebben vooral veel gewonnen op linkbuilding, we konden enkele van onze concurrenten in de SERPS eenvoudig bekijken en zien waar hun zaken beter aanpakken dan wijzelf.

Test met anoniem (webwinkel): we wisten dat er voor deze website op alle vlakken flinke verbeterpunten waren, dus we moesten flink aan de slag met de techniek, on-page en off-page. We hebben met Website Auditor uitdraaien gemaakt van de pagina’s en de website in zijn geheel, zo kwamen we erachter dat er enkele grote technische fouten werden gemaakt en dat we aan de slag moesten met de laad tijd en grootte van de pagina’s. Toen we dit opgelost hadden gingen we de focus leggen op on-page, met name het bouwen van meerdere sterke landingspagina’s en het verbeteren van bestaande categorie pagina’s. De categorieën zijn allen sterk onder handen genomen waardoor de website nu scoort op belangrijke, relevante zoektermen met volumes van 500 tot 1500 per maand. De landingspagina’s werpen hun vruchten direct af, vooral één specifieke pagina heeft inmiddels al meer dan €10.000 (extra!) omzet opgeleverd.

Test met anoniem (dienstverlener): dit betreft een grote website in de gezondheidsbranche, ze verzorgen duizenden cliënten per jaar. Ze hebben een uitgebreide website waar duizenden bezoekers iedere maand informatie inwinnen over grote gezondheidsissues. We begeleiden hen door verbeteringen in de techniek, door on-page verbeteringen door te voeren en gerichte linkbuilding. Met Link Assistant zijn we druk bezig met het opzetten van een outreach campagne gericht op relevante websites naar wie we een gericht blog artikel sturen dat interessant is voor hun en hun lezers. Met Rank Tracker zien we de posities in Google omhoog schieten en zien we dat het aantal bezoekers en de zichtbaarheid toeneemt. Website Auditor wordt gebruikt voor on-page optimalisatie, om gericht verbeteringen door te voeren in de teksten.

Review voor Deurbeslag-Expert.nl (webwinkel in deurbeslag): Toen we begonnen aan dit project kwamen er relatief weinig bezoekers binnen, we hebben geanalyseerd wat we het beste konden doen aan on-page verbeteringen om op relatief korte termijn gerichte bezoekers binnen te halen. We hebben de website met Website Auditor geanalyseerd en voeren onze linkbuilding campagne uit met SEO Spyglass en Link Assistant. Met Spyglass bekijken we concurrenten, wat doen zij goed en minder goed? Vervolgens zetten wij een soortgelijke campagne op voor onze eigen website in Link Assistant. Met Rank Tracker houden we onze resultaten bij sinds dag 1, zo zien we hoe we er door de maanden heen op gestegen of gedaald zijn op belangrijke zoektermen. We zien dan natuurlijk vooral dat de posities rustig aan aan het stijgen zijn, waar we nu duizenden bezoekers per maand binnenhalen.