Doe de SEO quickscan Skip to main content

Het migreren van een website is complex en dient zorgvuldig gepland en uitgevoerd te worden. Als je overweegt een website migratie uit te gaan voeren, is het van cruciaal belang om de impact op SEO-prestaties te begrijpen. Als SEO bureau hebben wij al veel website migraties begeleid, in dit artikel delen we de stappen en tips die we door onze ervaring hebben opgedaan.

Geen zin om heel veel te lezen en wil je gewoon even een snelle checklist? Zie hier:

 • Content – neem alle content mee naar de nieuwe website én zorg dat deze nog beter en/of uitgebreider wordt.
 • URL structuur – zijn url’s in de nieuwe website anders? Zorg dan dat deze geredirect (doorverwezen) worden zodat bezoekers en Google op de juiste pagina uitkomen.
 • Afbeeldingen – zorg ervoor dat afbeeldingen goed meegenomen worden in de nieuwe website en dat ze goed blijven werken.
 • Sitemap – zorg ervoor dat de sitemap op de nieuwe website alle nieuwe url’s bevat. Zorg er ook voor dat er geen oude en ook geen geredirecte url’s in staan, maar vervang oude en geredirecte url’s voor de nieuwe versies.
 • Technische analyse – voer een volledige SEO-technische scan uit van de nieuwe website om te controleren of alles technisch goed gaat in de nieuwe website.

Hieronder gaan we verder in op alle onderdelen, onderaan de pagina vind je de veel gestelde vragen.

1. Content

Kortweg: neem alle content mee naar de nieuwe website én zorg dat deze nog beter en/of uitgebreider wordt.

Bij het uitvoeren van een website migratie staat de inhoud centraal. Jouw inhoud vormt immers de kern van wat je online presenteert en biedt waarde aan zowel je bezoekers als zoekmachines.

We geven je hieronder de stappen om ervoor te zorgen dat er geen content waarde verloren gaat bij jouw website migratie.

 • Behoud van content waarde: Het is essentieel dat je de intrinsieke waarde van je content behoudt wanneer je deze naar een nieuwe website verplaatst. Dit betekent niet alleen het overzetten van teksten, foto’s en blogberichten, maar ook het waarborgen van de kwaliteit en relevantie ervan. Zoekmachines zoals Google hechten veel waarde aan kwalitatieve en relevante inhoud. Wanneer de kwaliteit lager wordt kan dit leiden tot een daling in je posities in Google, wat weer minder organisch verkeer kan betekenen.
 • Overwegingen bij het wijzigen van inhoud: Als je besluit om de inhoud tijdens de migratie te wijzigen, is het cruciaal om te checken of je redirects nodig hebt tussen de pagina’s. Dit is vooral belangrijk als de URL-structuur van de inhoud verandert. Redirects zorgen ervoor dat bezoekers en zoekmachines naar de juiste pagina worden geleid, wat helpt om de SEO-waarde van de oude pagina’s te behouden. Voor meer details over het correct instellen van redirects, raden we je aan het gedeelte over de URL-structuur goed te lezen (stap 2).
 • Behoud en verbetering van inhoud: Het is een misvatting dat je oude of minder bezochte inhoud moet verwijderen tijdens een website migratie. In plaats van het verwijderen van deze inhoud, kun je overwegen deze juist te verbeteren of aan te vullen met nieuwe, relevante informatie. Dit kan niet alleen de SEO-waarde van de pagina verhogen, maar ook zorgen voor een betere ervaring voor je bezoekers. Een andere optie is het samenvoegen van bijvoorbeeld blogs met weinig waarde, zodat ze samen één nieuw blog vormen wat wél weer waarde biedt aan bezoekers.

Na het migreren van alle inhoud, is het belangrijk om alles grondig te controleren. Zorg ervoor dat elke pagina, afbeelding en link correct is overgezet naar je nieuwe website. Als je zeker weet dat alles goed is gemigreerd, kun je doorgaan met de volgende stap in je migratieproces.

Redirects2. URL-structuur en redirects

Kortweg: zijn url’s in de nieuwe website anders? Zorg dan dat deze geredirect (doorverwezen) worden zodat bezoekers en Google op de juiste pagina uitkomen.

Wanneer je een website migreert, is het beheren van de URL-structuur en het correct instellen van redirects van cruciaal belang. Een migratie zonder redirects kan leiden tot een aanzienlijk verlies van verkeer, wat een directe impact heeft op je online zichtbaarheid en bedrijfsresultaten.

We zeggen er vast bij: als je gaat redirecten verlies je altijd een beetje van de originele waarde, dat is helaas niet anders. Maar het niet redirecten kost je bij een migratie vanzelfsprekend nog véél meer waarde en bezoekers.

 • Risico van verkeersverlies: Het grootste risico bij het migreren van websites is ongetwijfeld het verlies van verkeer door het ontbreken van redirects voor pagina’s. Stel je voor dat je een winkel hebt en plotseling het adres verandert zonder je klanten te informeren. Ze zullen op de oude locatie aankomen en een leeg pand vinden. Dit is precies wat er gebeurt als je je website migreert zonder juiste redirects. Bezoekers die via oude links of zoekresultaten komen, krijgen een 404-pagina te zien, wat frustrerend is, waardoor je meteen klanten misloopt én het kan je reputatie schaden.
 • Nieuwe URL-structuur: Als je besluit om een nieuwe URL-structuur te hanteren, is het noodzakelijk om redirects te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat bezoekers en zoekmachines automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL wanneer ze de oude proberen te bezoeken. Is de migratie permanent? Dan gebruik je een 301 redirect, is de wijziging tijdelijk? Dan gebruik je een 302 redirect (meer hierover in ons blog over redirects).
 • Gelijkblijvende URL’s: Niet elke URL hoeft te veranderen tijdens een migratie. Als een URL exact hetzelfde blijft, is er geen redirect nodig. Dit maakt het proces eenvoudiger en zorgt voor minder verwarring.
 • Vergelijking van URL’s: Het makkelijkste is om een Excel-sheet te maken waarin je de oude URL’s naast de nieuwe plaatst. Dit biedt je een duidelijk overzicht en helpt je te verzekeren dat je geen enkele pagina over het hoofd ziet tijdens het instellen van de redirects. Dit bestandje kan je aan de webdeveloper aanleveren, hij of zij kan hier doorgaans goed mee uit de voeten.
 • htaccess-bestand: Het instellen van redirects in het .htaccess-bestand is verreweg de beste manier om dit te doen. Waarom? Omdat het htaccess-bestand op serverniveau werkt, wat betekent dat de redirect wordt uitgevoerd voordat de pagina zelfs maar begint te laden. Dit zorgt voor een snellere laadtijd in vergelijking met andere methoden en biedt een naadloze ervaring voor de gebruiker. Bovendien hebben redirects op serverniveau de voorkeur van zoekmachines, wat helpt om je SEO-waarde te behouden.

 

Het correct beheren van je URL-structuur en redirects tijdens een website migratie is geen kleine taak, maar het is absoluut noodzakelijk voor het behoud van je SEO-prestaties en het bieden van een goede gebruikerservaring.

3. Interne Links

Kortweg: pas je de url structuur aan? Pas dan ook de interne links aan naar de nieuwe versie.

Interne links zijn de ruggengraat van je website. Ze helpen bezoekers om gemakkelijk door je site te navigeren en spelen een cruciale rol in het verspreiden van paginawaarde (link juice) door je hele website. Tijdens een website migratie is het essentieel om deze links zorgvuldig te beheren om een soepele gebruikerservaring te waarborgen.

 • Aanpassen van interne links: Wanneer je je website migreert, is het van belang dat je alle interne links controleert en aanpast zodat ze direct naar de nieuwe pagina’s wijzen. Het lijkt misschien een goed idee om gewoon een redirect in te stellen van de oude naar de nieuwe pagina, maar dit is niet de meest efficiënte manier. Waarom? Omdat elke keer dat een bezoeker op een link klikt die naar een oude pagina wijst en vervolgens wordt geredirect, er een kleine vertraging optreedt. Dit kan de laadtijd van je website verhogen en de gebruikerservaring verminderen.
 • Interne links in menu en footer: De links in je menu en footer zijn doorgaans de meest geklikte links op je hele website. Het is daarom essentieel dat deze links direct naar de juiste nieuwe pagina’s gaan. Door deze links correct in te stellen, zorg je ervoor dat je bezoekers snel en gemakkelijk toegang hebben tot de belangrijkste delen van je website, wat de algehele navigatie en gebruikerservaring verbetert.

In conclusie, het correct beheren van interne links tijdens een website migratie is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook voor de gebruikerservaring. Door ervoor te zorgen dat alle links correct zijn ingesteld en direct naar de juiste nieuwe pagina’s wijzen, bied je je bezoekers een naadloze en frustratie vrije ervaring op je website.

4. Afbeeldingen

Kortweg: zorg ervoor dat afbeeldingen goed meegenomen worden in de nieuwe website en dat ze goed blijven werken.

Afbeeldingen zijn natuurlijk een groot onderdeel van je website. Ze voegen niet alleen visuele aantrekkingskracht toe, maar kunnen ook bijdragen aan de algehele gebruikerservaring en SEO. Tijdens een website migratie is het daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan je afbeeldingen.

Wanneer je je website migreert, kunnen er verschillende problemen optreden met afbeeldingen. Links naar afbeeldingen kunnen kapot gaan, bestandsnamen kunnen veranderen, of de afbeeldingen kunnen per ongeluk worden weggelaten uit de nieuwe site. Daarom is het van belang om elke afbeelding te controleren en ervoor te zorgen dat ze correct worden weergegeven.

 • Alt teksten: Bovendien zijn afbeeldingen vaak gelinkt aan SEO via hun alt-teksten. Deze teksten helpen zoekmachines te begrijpen wat er op een afbeelding staat en kunnen bijdragen aan je ranking voor bepaalde zoekwoorden. Zorg ervoor dat, naast het correct weergeven van elke afbeelding, ook de bijbehorende alt-teksten behouden blijven.

Kortom, onderschat nooit het belang van afbeeldingen op je website. Na een migratie is het jouw taak om te zorgen dat elke afbeelding, groot of klein, nog steeds zijn werk doet en bijdraagt aan een mooie en functionele website.

Structuur met een sitemap5. Sitemap: Het belang van een bijgewerkte sitemap na migratie

Kortweg: zorg ervoor dat de sitemap op de nieuwe website alle nieuwe url’s bevat. Zorg er ook voor dat er geen oude en ook geen geredirecte url’s in staan, maar vervang oude en geredirecte url’s voor de nieuwe versies.

Een sitemap is als een routekaart voor je website. Het geeft zoekmachines een duidelijk overzicht van de structuur van je site, waardoor ze je pagina’s efficiënter kunnen crawlen en indexeren. Bij het migreren van een website is het opstellen van een nieuwe, bijgewerkte sitemap een belangrijke stap.

 • Waarom een nieuwe sitemap? Tijdens een migratie kunnen er veel dingen veranderen: pagina’s kunnen worden toegevoegd, verwijderd of verplaatst. Door een nieuwe sitemap op te stellen, zorg je ervoor dat zoekmachines op de hoogte zijn van deze wijzigingen. Dit helpt om te voorkomen dat zoekmachines tijd verspillen aan het proberen te crawlen van niet-bestaande pagina’s en zorgt ervoor dat nieuwe of gewijzigde pagina’s sneller worden geïndexeerd.
 • Geen oude URL’s: Het is essentieel dat je sitemap alleen de huidige, actieve URL’s van je website bevat. Als er oude URL’s in je sitemap staan, kan dit voor verwarring zorgen bij zoekmachines. Ze kunnen dit zelfs zien als een teken dat je site niet goed wordt onderhouden, wat je SEO kan schaden. Controleer je sitemap dus zorgvuldig om er zeker van te zijn dat alle oude URL’s zijn verwijderd.
 • Indienen bij Google Search Console: Nadat je je nieuwe sitemap hebt opgesteld, is het belangrijk om deze in te dienen bij Google Search Console. Dit is een directe manier om Google te laten weten dat je website is veranderd en dat ze je nieuwe sitemap moeten bekijken. Door je sitemap in te dienen, geef je Google een duwtje in de rug om je nieuwe of gewijzigde pagina’s sneller te crawlen en te indexeren.

In conclusie, het bijwerken en indienen van je sitemap is een eenvoudige maar belangrijke stap in het migratieproces. Door dit zorgvuldig te doen, zorg je ervoor dat zoekmachines je nieuwe site snel en efficiënt kunnen crawlen, wat bijdraagt aan een soepele overgang en goede SEO-prestaties.

6. Technische Audit

Kortweg: voer een volledige SEO-technische scan uit van de nieuwe website om te controleren of alles technisch goed gaat in de nieuwe website.

Na alle inspanningen van het migreren én goed zetten van de SEO zaken (aan de hand van ons blog ;-), is het belangrijk dat je alles ook test. Zo weet je zeker dat alles ook daadwerkelijk goed staat. Dus, tijd voor een technische audit van de nieuwe website.

Na de migratie kan het zomaar zijn dat niet alleen de punten uit dit blog fout zijn gegaan in de nieuwe website, zoals het overnemen van de content, het redirecten van de oude url’s of het aanpassen van interne links. Maar bijvoorbeeld dat de Pagespeed een stuk minder is geworden, terwijl die in de oude site heel goed was. Daarom is een technische scan zo belangrijk.

 

 • Wat houdt een technische audit in? Tijdens een technische audit neem je je hele website onder de loep. Je controleert of alle pagina’s correct worden geladen, of alle links (intern en extern) werken, of afbeeldingen correct worden weergegeven, en of er geen SEO-problemen zijn zoals dubbele content. Ook kijk je naar de laadsnelheid van je pagina’s, de mobiele responsiviteit en of er geen foutmeldingen zijn.
  • Het doel van deze audit is om er zeker van te zijn dat alles technisch gezien op rolletjes loopt op je nieuwe website. Je wilt immers dat je bezoekers een probleemloze ervaring hebben en dat zoekmachines je site zonder problemen kunnen crawlen en indexeren.
 • Waarom is dit zo belangrijk? Zelfs kleine technische problemen kunnen een grote impact hebben op je SEO en de gebruikerservaring. Een trage laadsnelheid kan bijvoorbeeld bezoekers afschrikken, terwijl gebroken links of ontbrekende meta-tags je SEO-posities negatief kunnen beïnvloeden.

Weet je niet goed hoe een technische audit uit te voeren? Lees onze SEO wiki voor verschillende SEO-technische tips. Of huur ons in om een audit te maken voor jouw website, zo ben je er zeker van dat de nieuwe website technisch goed in elkaar steekt.

7. Na de migratie: Wat te verwachten in de eerste weken

Kortweg: na een migratie zie je vaak een eerst een SEO-dip van 4-6 weken, daarna een mooie groei (zolang technisch alles goed is ingeregeld).

Het afronden van een website migratie is een mooie mijlpaal, vaak komt er veel planning en voorbereiding bij kijken, dus geef jezelf even een schouderklopje dat het eindelijk afgerond is! We geven je in dit onderdeel graag wat meer informatie over wat te verwachten nu de nieuwe website live staat. 

 • Eerst een SEO-dip: De eerste weken na een migratie kan een website aardig wegzakken qua posities, dit is vrij normaal. Google moet even “wennen” aan de nieuwe website, deze opnieuw bekijken en vervolgens op waarde schatten. De SEO-dip die met een migratie gepaard gaat duurt doorgaans 4 tot 6 weken.
 • Lange termijn groei: Als je de migratie echter goed uitgevoerd hebt, dus je hebt alle punten uit dit blog goed uitgevoerd, de content is goed overgenomen en misschien zelfs verbetert, en de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van de website zijn beter dan van de oude? Dan zal Google dit allemaal zéér waarderen, gevolg? Betere SEO posities!

Na een website migratie is het essentieel om geduld te hebben en realistische verwachtingen te hebben. Blijf je site monitoren, reageer meteen op eventuele problemen die zich voordoen en onthoud dat een korte termijn dip normaal is, maar dat er op de lange termijn juist betere posities zullen komen dankzij de verbeterde website.

Belangrijk vooraf

Als een webdeveloper aan de slag gaat met het bouwen van de nieuwe website, zal hij of zij doorgaans werken met een “staging website”. Dit is een speciale ontwikkelomgeving waar iedereen kan zien hoe de nieuwe website eruit komt te zien. 

Belangrijk is echter dat deze site op no-index wordt gezet, zodat Google deze website niet indexeert.

Veel gestelde vragen over het effect van een nieuwe website op SEO

Zal mijn SEO-ranking worden beïnvloed door een website migratie?

Als een website migratie niet correct wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot een tijdelijke of zelfs langdurige daling in SEO-rankings. Echter, met zorgvuldige planning, het volgen van best practices en grondige tests, kunnen negatieve effecten worden geminimaliseerd of zelfs volledig worden voorkomen.

Wat is het verschil tussen een site migratie en een site redesign?

Een site redesign richt zich voornamelijk op het veranderen van het uiterlijk en de gebruikerservaring van de website, terwijl een site migratie grotere veranderingen kan omvatten, zoals het verplaatsen naar een nieuw domein, het veranderen van de site-structuur of het migreren naar een nieuw CMS.

Moet ik een migratie communiceren naar gebruikers en klanten?

Dat ligt er doorgaans aan hoe groot de migratie is. Een nieuw domein, nieuwe structuur, nieuw logo, enzovoorts? Dan is het waarschijnlijk slim om je gebruikers er even op te wijzen dat jullie wél gewoon dat bedrijf zijn waar ze al jaren zaken mee doen, zo zijn ze weer gerustgesteld. In dat geval kan je bijvoorbeeld een melding laten zien op de homepage, met een tekst als “<bedrijf X> is tegenwoordig <bedrijf Y>!”.

Geen hele grotere veranderingen, maar alleen een nieuw design? Of nieuwe structuur? Doorgaans maakt dit voor gebruikers niet zó veel uit dat je ze echt op de hoogte moet brengen. Maar als de nieuwe website gebruiksvriendelijker is, sneller is, betere content bevat, dan zullen ze er doorgaans wel heel blij mee zijn!

Wanneer ik redirects ga doorvoeren van de oude url’s naar de nieuwe, moet ik dan 301 of 302 redirects gebruiken?

Een migratie van een website is doorgaans blijvend, dus wij raden dan 301 aan. Als je iets tijdelijks aanpast, dan raden we een 302 aan, zodat je dit later weer gemakkelijk terug kan zetten. Maar bij iets tijdelijks spreken we ook niet echt van een migratie.

Moet ik mijn backlinks bijwerken na een migratie?

Ja, in een ideale wereld wel. Vooral als je een nieuw domeinnaam gebruikt in je nieuwe website is het wel zo fijn dat mensen meteen weten dat ze bij het juiste bedrijf uitkomen. Ook voor backlinks die naar specifieke pagina’s wijzen (dus niet naar de homepage maar bijv. naar een product) is het aan te raden de backlink aan te (laten) passen.

Gebeurt dit in de praktijk ook echt? Vaak niet. Vaak worden de backlinks middels redirects (die jij op jouw website doorvoerd) doorgestuurd naar de uiteindelijke nieuwe url. Dit is niet optimaal, want een redirect zorgt er altijd voor dat er wat waarde verloren gaat.

Dus idealiter contacteer je zelf alle website beheerders en vraag je ze om de backlinks aan te passen. Maar voor de sites die dit niet doen, om welke reden dan ook, heb je in ieder geval een redirect om de waarde zoveel mogelijk door te sturen.

Wat gebeurt er met mijn oude domein nadat ik naar een nieuw domein migreer?

Het oude domein moet actief blijven en correct worden geconfigureerd met 301 redirects naar het nieuwe domein. Het domein is dus niet meer bereikbaar, maar mensen die het domein ingeven in hun browser worden doorverwezen naar de nieuwe domeinnaam. Het oude domein moet je dus wél actief houden, anders werken de redirects ook niet.

Twijfels? Wij kunnen helpen bij het migreren!

Heb je ons blog gelezen, maar twijfel je nog altijd over het migreren zelf? Wij kunnen je altijd helpen hierbij. Neem contact met ons op of bel ons op +31 (0)40 209 4004, dan kijken we samen verder hoe wij jullie migratie-proces goed kunnen laten verlopen.