Om een website op het internet te plaatsen is hosting nodig. Maar wat is hosting eigenlijk en wat zijn de verschillende opties met betrekking tot hosting?

Wat is hosting?

Hosting is in essentie niets meer of minder dan een stuk ruimte (bijvoorbeeld 2 gigabyte) die je huurt op een computer die is aangesloten op het internet. Een website is namelijk een verzameling bestanden (o.a. de code zelf, afbeeldingen, stijlen, lettertypen…) en die verzameling bestanden moet voor iedereen van over de hele wereld altijd toegankelijk zijn.

Het hosten van je website is dus het plaatsen van je website op een stukje ruimte ergens op het internet.

Meestal wordt die ruimte verzorgd door bedrijven die honderden computers beheren op het internet. Deze computers, die puur worden ingezet om ruimte te bieden aan o.a. websites, noemen we servers. Bedrijven die servers bieden om je site te hosten noemen we hostingbedrijven of hostingpartijen.

Heb ik ook een domeinnaam nodig?

Wanneer je ergens een website host kent het internet aan dat specifieke plekje een reeks getallen toe. Deze reeks noemen we een IP adres. Via dit IP adres is jouw site te bereiken, je moet het zien als jouw adresgegevens. Met die adresgegevens weten jouw gasten precies bij welk huis ze moeten zijn. Echter is een adres makkelijk te onthouden en een IP adres een stuk lastiger. Daarom hebben de slimme mensen achter het internet het Domain Name System (DNS) uitgevonden. Het DNS koppelt jouw moeilijk te onthouden IP Adres aan een makkelijk te onthouden domeinnaam zoals mijnwebsite.nl. Wanneer je een domeinnaam en hostingpakket bij dezelfde partij afneemt dan wordt deze koppeling automatisch gemaakt. Vaak kun je bij hostingpartijen ook eerst een domeinnaam vastleggen en er daarna een hostingpakket aan koppelen.

Wat zijn de verschillende soorten hosting?

Hosting komt in verschillende soorten en maten, afgestemd op de verschillende behoeftes en wensen. Men onderscheidt vaak de volgende soorten:

  • Shared hosting. Bij shared hosting worden er op 1 server meerdere sites gehost (enkele 100en soms). Je deelt dus 1 server met vele anderen. Het voordeel is dat dit vaak erg goedkope hosting is. Je deelt namelijk de server met vele anderen, en dus zijn de kosten voor de hostingpartij niet hoog. Het nadeel is dat als het druk is op een site op die server, alle andere sites op diezelfde server daar last van hebben. Tijdens piekuren kan shared hosting daarom erg traag zijn. Daarnaast kan er erg veel verschil zitten tussen shared hosting en shared hosting!
  • Dedicated hosting. In plaats van de server waar je website wordt gehost te delen met anderen krijg je een server voor jezelf! Op deze manier heeft het verkeer op andere sites geen invloed op jouw website. Echter is dit natuurlijk een stuk prijziger, omdat de hostingpartij een hele server aan jouw geeft en daar geen andere sites meer op kan zetten.
  • Virtual Private Server (VPS). Een VPS is een eigen virtuele server op een netwerk van fysieke servers. Elke virtuele server heeft zijn eigen besturingssysteem en eigen bestandssysteem. Je heb een volledig eigen server tot je beschikking, waar je alles mee kan doen wat je wil, MAAR je moet deze ook zelf beheren, updaten, en beschermen tegen kwaadwillende personen. Dit is niet iets voor beginners! Het voordeel van een VPS is dat je een echte eigen server hebt die niet wordt beïnvloed door andere sites en virtuele servers op dezelfde fysieke server. Bovendien is een eenvoudige VPS vaak redelijk betaalbaar. Het nadeel is dus dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het beheer van je server. En dit kan na verloop van tijd een lastig karweitje worden!
  • Managed Hosting. Bij managed hosting wordt alles voor je uit handen genomen en hoef je zelf niets meer te doen, zoals het updaten, beheren en beschermen van je server. Je spreekt met je hosting partij af hoe krachtig jij jouw server wil hebben en zij doen de rest. De voordelen lijken me duidelijk, nooit meer zorgen en omkijken naar je server/hosting. Het nadeel: goedkoop is anders…

Je website hosten op je eigen computer?

Vraag je jezelf af: kan ik mijn website niet op mijn eigen computer ‘hosten’? Dan is het antwoord daarop: ja, natuurlijk kan dat! Al is het niet echt een goed idee… Om je website op je eigen computer te hosten moet je jouw computer bereikbaar maken voor het HELE INTERNET en moet je computer DAG EN NACHT AANSTAAN. Als jouw computer uit staat, is je website onbereikbaar. Bovendien is het geen verstandig idee om jouw eigen computer bloot te stellen aan het gehele internet. Daar komen namelijk niet alleen de nette brave internetgebruikers op af, ook de stoute hackers. Je moet wel heel veel kennis hebben om je daar goed tegen te weren! De meeste internetproviders (zoals KPN, Ziggo, XS4ALL) denken hier hetzelfde over en hebben het dus ook extra moeilijk gemaakt om jouw computer bloot te stellen aan het hele internet.

Wat zijn de verschillende opties die Van Dongen Online biedt met betrekking tot hosting?

Uiteraard helpen wij onze klanten met het kiezen van goede hosting voor hun website. Wij bieden klanten vrijwel altijd twee opties aan:

  • Zelf een contract sluiten met een partij, zoals Hostnet. Hierbij sluit de klant zelf een hostingpakket af (dit is heel erg eenvoudig!) en zetten wij jouw website op dat hostingpakket. We helpen u graag met het uitkiezen van het pakket en de partij die bij je past.
  • Hosting via Kwaaijongens. Dit is de optie die wij sterk aanbevelen! Kwaaijongens biedt zeer betrouwbare en snelle hosting die ervoor zorgt dat je site altijd te bereiken is. Bovendien zorgen zij voor een beveiligde verbinding voor al het verkeer op je site (denk aan het slotje in de adresbalk). Hosting bij Kwaaijongens is daarnaast erg ‘schoon’ en daarom goed voor de vindbaarheid binnen de zoekmachines.

Nog vragen over hosting, de mogelijkheden of hulp nodig bij het regelen van uw hosting? Neem dan contact met ons op!